Quantcast
Channel: Koristekasvit arkistot - Kotipuutarha
Viewing all articles
Browse latest Browse all 56

Syysvuokko

$
0
0

Kotipuutarhan kuukauden kasvi 9/2021

Syysvuokko (Anemone hupehensis) tunnetaan loppukesän herkkänä kukkijana, josta löytyy myös matalampia, jatkuvasti keskikesästä syksyyn kukkivia parvekekasveja. Koostimme vinkit tämän herkän kaunottaren kasvattamiseen.

Herkät syysvuokot

Perinteisimmät syysvuokot ovat korkeita, syys–lokakuussa kukkivia puolivarjon perennoja. Syysvuokoilla on noin viisilukuiset valkoiset–liilanpunaiset kehälehdet ja sen kukista puuttuvat vihreät verholehdet. Kukan keskellä loistavat keltaiset heteet ja vihertävä emiö. Kasvista löytyy myös matalia, jatkuvasti keskikesästä syksyyn kukkivia parvekekasveja.

Syysvuokkoja myydään varhain keväällä muovipusseihin pakattuina juurakkoina ja tavanomaista kokoa olevina perennan taimina, jotka viljellään noin 12 sentin ruukuissa. Yhä useammin niitä markkinoidaan myös isokokoisina ja jo myymälässä kukkivina astiataimina, jotka sopivat erityisesti keski- ja loppukesän terassikasveiksi.

Näin kasvatat syysvuokkoja

  • Syysvuokot kasvavat luontaisesti puolivarjoisilla paikoilla. Suomessa kasvi kannattaa kuitenkin lyhyen kasvukauden vuoksi istuttaa aurinkoisemmalle paikalle, jotta syysvuokko ehtii kukkia kauan ennen talvea.
  • Kasvualustan merkitys korostuu aurinkoisella paikalla. Maan tulee olla hikevä, muttei märkä, puolisen metriä syvä, runsashumuksinen ja ravinteikas. Ravitse maata ohuella kompostimultakerroksella keväisin. Kalkin suhteen sopeutuvaiset syysvuokot viihtyvät niin lievästi happamassa kuin emäksisessä maassa.
  • Kasvi tarvitsee muutaman vuoden kehittyäkseen runsaskukkaiseksi lehteväksi mättääksi. Syysvuokot leviävät Suomen oloissa hillitysti, nopeammin kevyessä hikevässä maassa kuin tiiviissä tai kuivassa maalajissa.
  • Sopiva taimien istutusväli on 30–40 cm.
  • Tue etenkin isokukkaiset ja kerrannaiset lajikkeet sekä tuulisella paikalla kasvavat taimet.
  • Suojaa taimet talveksi. Kuihtuneet versot kannattaa jättää leikkaamatta, jolloin ne suojaavat kasvupisteitä kylmyydeltä. Kun maa routaantuu, kasaa kasvien tyvelle suojaksi esimerkiksi lakastuneita koivunlehtiä, havunoksia tai talvisuojaturvetta. Varmista lisäksi, ettei jäätyvä vesi seiso kasvupaikalla. Salaojita maa tai muotoile kasvualusta kohopenkiksi.
Syysvuokko ’September Charm’ kukkii todella pitkään, aina pakkasiin asti.  Kuva: T. Tuisku
Tarhasyysvuokko ’Pamina’ on herkullisen värinen perenna, joka kukkii runsaasti ja kasvaa ajan myötä tiheäksi kasvustoksi. Kuva: T. Tuisku

Lähteenä käytetty mm. Ella Rädyn Herkät syysvuokot -juttua, joka on julkaistu Kotipuutarhan numerossa 9/2020.

Lue lisää: 

Kuvat: Maija Astikainen ja Teija Tuisku


Kestotilaaja! Lue syysvuokoista lisää digilehdestä



Vain uutiskirjeen tilaajille!

Seuraavat ladattavat artikkelit saat huhtikuun uutiskirjeessä, joka ilmestyy 8.4.2022.





Artikkeli Syysvuokko julkaistiin ensimmäisen kerran Kotipuutarha.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 56

Trending Articles