Quantcast
Channel: Koristekasvit arkistot - Kotipuutarha
Viewing all articles
Browse latest Browse all 56

Kotipelargonit

$
0
0

Kotipuutarhan kuukauden kasvi 5/2021

Pelargoni (Pelargonium) on rakastettu ruukkukasvi vuosikymmenestä toiseen. Harrastajat arvostavat tyypillisesti kotipelargonien (P. Zonale-Ryhmä) upeita kukkia sekä vanhoja suomalaisia kantoja, mutta myös luonnonlajit ja tuoksuvat pelargonit ovat laajentaneet suosiotaan. Tutustu suosikkikasviin tarkemmin ja poimi talteen kasvin hoito-ohjeet! 

Kotipelargonit

Pelargonium-suvussa on noin 300 luonnonvaraista lajia, joista tavallisin ryhmä on kotipelargonit. Niihin kuuluvat myös kaikki vanhan ajan pelargonit, jotka ovat siirtyneet pistokkaiden välityksellä sukupolvelta ja henkilöltä toiselle. 

Pelargonium Zonale-Ryhmän sisällä on lukuisia lajikkeita, joissa kasvien koko ja muoto sekä kukkien ja lehtien värit vaihtelevat. Kotipelargoneissa, kuten muissakin ryhmissä, erotetaan yksinkertaiset, puolikerrannaiset ja kerrannaiskukkaiset lajikkeet. 

Tavallisimmin pelargonien kukat ovat valkoisia, vaaleanpunaisia, punaisia, liilan, oranssin tai aprikoosin värisiä. Kukkien halkaisija vaihtelee puolesta sentistä viiteen senttiin. Kuviot terälehdissä voivat myös vaihdella. 

Kotipelargoneihin kuuluva punakukkainen ruusunnuppupelargoni ”Viipurin Evakko” on nimetty 80-vuotiaan Kotipuutarhan juhlavuoden nimikkokasviksi vuonna 2021. Harvinaista kotipelargonia on toistaiseksi saatavilla vain rajoitettu erä. Kuva: R. Känsälä.

Näin hoidat pelargoneja: 

Pelargoni on helppohoitoinen ja vaatimaton kasvi. Ruukun koko, kastelu, lannoitus ja leikkaus vaikuttavat kuitenkin selvästi sen ulkonäköön. Poimi tästä talteen ohjeet, joilla onnistut!  

  • Nosta kevään tullen talvehtinut pelargoni valoisalle paikalle. Vaihda samalla kasvin multa ja istuta se isompaan ruukkuun. Kasvista kannattaa ottaa pistokkaita keväällä. Muista lisäksi leikata kasvi, mutta älä tee sitä samaan aikaan mullan vaihdon kanssa. Lue täältä tarkemmat ohjeet pelargonin keväthoitoon.
  • Kasvin kukinta alkaa touko-kesäkuussa. 
  • Kuihtuneet kukat ja lehdet on hyvä nyppäistä pois läpi kasvukauden. Poista ne kuitenkin vasta, kun ne irtoavat helposti. 
  • Pelargonit viihtyvät kesällä erinomaisesti ulkona. Muista totuttaa kasvi vähitellen ulkoilmaan ja suojata se paahteelta. 
  • Tavallinen kukkamulta sopii hyvin pelargonille. Voit halutessasi sekoittaa multaan kevytsoraa, jotta se läpäisee vettä paremmin. 
  • Pelargoni ei viihdy märässä maassa. Kastele kasvi kerralla runsaasti ja kaada ylimääräinen vesi pois aluslautaselta. Anna mullan kuivahtaa ennen seuraavaa kastelua.
  • Muista lannoitus läpi kasvukauden. Tavalliset kukkiville kasveille ja huonekasveille tarkoitetut lannoitteet sopivat pelargoneille.
  • Ota kasvi syksyllä sisälle heti, kun on pakkasen uhka. 
  • Paras talvehtimispaikka pelargonille on kuiva paikka, joka on valoisa ja viileä. Mikäli sopivaa talvettamispaikkaa ei ole, kasvia voi hoitaa myös talven yli huonekasvien tapaan. Muista silloin lisävalo. 
Pelargoni sopii hyvin yksittäisiin ruukkuihin tai parvekelaatikoihin. Kokeile sitä myös kesäkukkaistutuksiin ja amppeleihin! Kuva: M. Astikainen.

 

Lue lisää nettiartikkeleita: 

 


Kestotilaaja! Lue pelargoneista lisää digilehdestä



Lisää juttuja uutiskirjeessä!

Seuraavat ladattavat artikkelit saat heinäkuun uutiskirjeessä, joka ilmestyy 29.6.2021.





Artikkeli Kotipelargonit julkaistiin ensimmäisen kerran Kotipuutarha.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 56

Trending Articles