Kotipuutarhan kuukauden kasvi 5/2020
Toukokuussa kukkiviin kirsikkapuihin (Prunus) yhdistetään usein ajatus niiden upeasta, lyhytkestoisesta kukinnasta, Japanista kasvin kotimaana, unohtamatta niiden herkullisia luumarjoja. Mutta miksi kaikkien kirsikkapuiden marjat eivät ole syömäkelpoisia?
Kukinnan vai sadon vuoksi?
Prunus-sukuun sisältyy kirsikoiden lisäksi luumuja, manteleita, tuomia, aprikooseja ja persikoita. Karkeasti jaoteltuna kirsikoilla ja luumuilla on sarjakukinnot, tuomilla taas tertut.
Japanilaisten jalostamat vaaleanpunaisena kukkivat kirsikkapuut eivät tuota syömäkelpoisia hedelmiä ja valitettavasti nämä kauneimmat, punasävyiset ja kerrannaiset lajikkeet viihtyvät vain erityisen lämpimillä paikoilla Etelä-Suomessa. Punakukkaisista kirsikoista kylmänkestävin on rusokirsikka, joka tuottaa marjoja vain harvoin.
Euroopassa on keskitytty hedelmälajikkeiden jalostuksen vuoksi hyödyntämään lähinnä valkokukkaisia imeläkirsikkaa (Prunus avium) ja hapankirsikkaa (Prunus cerasus). Meillä Suomessa istutetaan lähinnä jälkimmäistä hedelmien vuoksi. Parhaimmillaan hapankirsikan marjojen maku on lämpimän ja kuivan kesän jälkeen. Kuitenkin myös osa hapankirsikoista on hedelmättömiä, kuten kauniisti kukkiva nappikirsikka ’Rhexii’.
Näin onnistut kirsikkapuun kasvattamisessa
- Istuta kirsikkapuut valoisalle paikalle, jossa se on suojassa kylmältä pohjoistuulelta.
- Puu kaipaa lisäksi aurinkoa ja sen tulisi saada vähintään kuusi tuntia suoraa auringon valoa päivässä.
- Kirsikkapuut viihtyvät parhaiten läpäisevässä multaisessa maassa, jossa on runsaasti kalkkia.
- Tue puun runko pariksi ensimmäiseksi vuodeksi istutuksen jälkeen, jotta puu juurtuu kunnolla. Muista löysätä sidettä tarvittaessa.
- Huolehdi, että kirsikkapuun juuristoalue on rikkaruohoton. Kata se esimerkiksi puunkuorikkeella. Älä kuitenkaan levitä katetta tai maanparannusainetta kiinni runkoon!
- Latvan oksia ei tarvitse yleensä leikata. Jätä kirsikkapuun leikkaus mieluiten heinä-elokuuhun, jolloin haavat eivät vuoda. Lue lisää kirsikkapuun leikkauksesta digilehdestä tämän linkin kautta.
Poimi myös tarkemmat ohjeet kirsikkapuun istuttamisesta tämän digilehtiartikkelin kautta.
Kuvat: Niina Oinonen ja Teija Tuisku
Kestotilaaja! Lue lisää kirsikkapuista digilehdestä
- Kirsikan leikkaus ja syyslannoitus / Kotipuutarha 8-2018
- Prunus-suvun kukkivat pensaat / Kotipuutarha 10-2017
- Prunus – Koristeelliset kirsikkapuut / Kotipuutarha 10-2016
- 32 vinkkiä: Leikkaa pihapuita oikein / Kotipuutarha 2-2016
- Istuta oma kirsikkapuu / Kotipuutarha 6-2016
Artikkeli Kirsikkapuut julkaistiin ensimmäisen kerran Kotipuutarha.