Kotipuutarhan kuukauden kasvi 10/2019
Kerrotaan, että jo Ranskan Aurinkokuningas, Ludwig XIV, söi mustajuurta (Scorzonera hispanica) hoitaakseen vatsaansa. Hoitovaikutuksen todettiin perustuvan mustajuuren inuliiniin, joka edistää suoliston hyvien bakteerien lisääntymistä. Mustajuuri on juuri nyt ajankohtainen sen myöhäisen sadonkorjuunsa vuoksi.
Mustajuuri (Scorzonera hispanica)
Mustajuuren maasta työntyvät lehdet tai sen kukinto eivät ole ulkonäöltään kovinkaan erikoisia. Mustajuuri kukkii toisena vuonna ja sen kukat ovat keltaiset, lähes voikukkamaiset. Lisäksi sen siemenhahtuvapallo muistuttaa erehdyttävästi isoa voikukan siemenhahtuvapalloa.
Maasta nostettu mustajuuri on helposti tunnistettavissa. Mustajuuren kuori on lähes musta ja kuoren alta juures on kauniin valkoinen. Juuret ovat maksimissaan paksuudeltaan vain 2-4 senttiä.
Maultaan mustajuurta on kuvailtu niin pähkinäiseksi kuin parsan, maa-artisokan tai kukkakaalin makuiseksi.
Mustajuuren kasvatus
- Kylvä mustajuuri huhti-toukokuussa avomaalle parin sentin syvyyteen. Aikaisella kylvämisellä ja kasvuharson avulla saat huijattua siemenet nopeasti taimelle ja maksimoitua juuren paksuuden.
- Mustajuuri vaatii syvälle kuohkean kasvualustan, joka on humuspitoista ja kosteaa. Näin sen 30 sentin mittainen juuri pääsee tunkeutumaan helposti maahan eikä se haaroitu niin herkästi.
- Jos mustajuurta viljelee lavassa, multakerroksen pitää olla vähintään 40 cm paksu.
- Lannoita mustajuuri kerran pari kesässä.
Mustajuuren sadonkorjuu
- Mustajuuren sadonkorjuu ajoittuu syys-lokakuulle.
- Juuret katkeavat helposti sadonkorjuun yhteydessä. Katketessaan juures vuotaa nestettä, tummuu, eikä kestä säilytystä.
- Mustajuuren sadonkorjuun voi halutessaan jättää myös seuraavan vuoden keväälle. Ole kuitenkin tarkkana, ettei se ehdi aloittaa kukkavarren kasvatusta, koska muuten maku muuttuu puisevaksi. Ennen kasvun alkamista juuret ovat kuitenkin vielä meheviä.
Näin nostat mustajuuret vahingoittumina:
- Lapioi maata ensin pois rivin toiselta puolelta niin, että juuret paljastuvat kärkeen saakka.
- Irrota tämän jälkeen juuret varovasti talikolla toiselta puolelta valikoiden vain riittävän suuret yksilöt.
- Säilytä vasta nostetut mustajuuret kosteassa hiekassa tai 0-4-asteisessa kellarissa.
Oletko jo testannut näitä mustajuuri-lajikkeita?
- Vuoden 1877 kulttuuriperintölajiketta ’Geante Noire de Russie’, jolla on pitkät ja ohuet juuret sekä mehevä koostumus.
- Satoisaa ja hyvin kasvavaa saksalaista lajiketta ’Hoffmanns Schwarze Pfahl’, joka tuottaa sekä suoria että haaroittuneita juuria.
- Helposti käsiteltäviä ja maasta nostettavia ’Lang Jan’ tai Long John’ -lajikkeita, joiden juuret pysyvät haaroittumattomina.
- Tee pienimuotoista valintajalostusta omasta sadostasi. Kerää mustajuuren kukintoihin kehittyvistä siemenistä talteen vain suorajuuristen yksilöiden siemeniä ja kylvä ainoastaan ne!
Kestotilaaja! Lue lisää digilehdestä
- Aidolta maistuvat juuret / Kotipuutarha 5-2017
- Vaihtele kasvupaikkaa / Kotipuutarha 9-2015
- Ruutuhyppelyä kasvimaalla / Kotipuutarha 5-2013
Artikkeli Mustajuuri julkaistiin ensimmäisen kerran Kotipuutarha.